Har ni fått ett bud på ert bolag?

Har ni blivit uppvaktade av en aktör, exempelvis en kollega i branschen eller investmentbolag som önskar förvärva ert företag? Det är vanligare än vad man kan tro.

I vissa fall är det tyvärr också så att det är en opportunistisk köpare, varför det kan vara bra att tänka en gång extra innan ni tar det hela vidare och kanske också överväger att tacka ja till något. 

Ett bra sätt för att säkerställa att budet, nivån och strukturen är marknadsmässigt eller bara för att faktiskt förstå vad budet egentligen betyder är att ta hjälp av en oberoende aktör för att få erbjudandet utvärderat. Effekter av tilläggsköpeskillingar, säljarreverser och preferensaktier är inte alltid helt enkelt att förstå och se summan av.

Förutom att ni får trygghet i helheten av affären och inblick i den faktiska nivån av budet, kan det också vara bra att nämna för köparen att ni har en rådgivare, eftersom det sätter press på dem att fortsatt ”spela rent”. 

Vi på PAULMARKEN HOLMBERG erbjuder en ”second opinion” till er som fått ett bud på ert företag.

Utifrån detta kan ni sedan avgöra om ni vill gå vidare med aktuell budgivare, lägga en försäljning på framtiden, utvärdera övriga möjligheter eller kanske öppna upp för en hel försäljningsprocess tillsammans med oss och vårt nätverk. 

” -Men det är så enkelt att gå vidare med nuvarande budgivare..” 

Absolut! Men det finns vissa risker med också och det bör man vara medveten om. Förutom frågan som nämnts ovan om marknadsmässighet, finns det också andra risker med att inleda en försäljning med endast en aktör. Även i de fall det ursprungliga budet är bra kan det också vara så att köparen försöker förhandla om erbjudandet efter en omfattande granskningsprocess av revisorer, advokater och tekniska konsulter. Utan rådgivare eller andra budgivare med i processen att ställa detta emot kan det vara så att det i slutet inte finns annat att göra än att acceptera en ny, lägre prisnivå, vilket kan vara långt ifrån den ursprungliga.

Vi hjälper er till mål på ett tryggt och säkert sätt och ser till så att ni i slutet får den bästa möjliga dealen signad!

Så om ni går i tankarna att sälja ert bolag, hör av er till oss på PAULMARKEN HOLMBERG. Noggranna och väl genomtänkta förberedelser är A och O, vi vill att ni ställer höga krav på oss och vi står här redo att hjälpa er.

Kontakt PAULMARKEN HOLMBERG AB

Therese Paulmarken

VD & Partner

therese.paulmarken@paulmarkenholmberg.se +46 (0)70-7307811 www.paulmarkenholmberg.se

Dela artikeln på sociala medier

Rekommenderade artiklar